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LM105.jpg

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stereo

Titre

Dans les caves de Champagne à Reims

Datation

Le 22 octobre 1930

Datation min.

1930

Datation max.

1930

Commentaire datation

Datation fournie par les Archives de Californie (voir Bibliographie)

Auteur du cliché

George Lewis

Fonction

Photographe professionnel

Mention d’édition

Keystone View Compagny

Editeur

,

Numéro dans la série

406

Laboratoire photographique

Reims

Légende sur document

33297 In the Famous Wine Cellars of Reims, France.

Commentaire légende

Légende imprimée sous l'image de droite. Encre de couleur noire.

Lieu

Architecture

Personne photographiée

,

Milieu - Environnement

, ,

Objet manufacturé

, ,

Mention dans l'image

FETE de BACCHUS NAVLET 82

Texte au recto

A gauche, verticalement : Keystone View Compagny copyrighted made in U.S.A. Manufacturers Publishers A droite, verticalement : Meadville, Pa., New York, N. Y., Chicago, Ill., London, England. En haut, au centre : 406 Sous l'image de droite : 33297 In the Famous Wine Cellars of Reims, France.

Verso inscrit

oui

Texte au verso

33297 IN THE FAMOUS WINE CELLARS OF REIMS With the exception perhaps of the sculptured wall frieze of the Fete de Bacchus, this is a characteristic scene in any of the wine cellars of the champagne district in France, where thousands upon thousands of acres of soil are devoted to the culture of grapes. We are in the famous Veuve Pommery cellars at Reims, an establishment that is said to include ten miles of underground galleries excavated out of the native chalk rock. The wine in stock at any given time is about 13, 000,000 bottles with millions of gallons reserved in casks. In the Pommery cellars from four to seven hundred workmen are employed. Champagne undergoes a series of cleaning and refining processes before being bottled at all; then the bottles are kept about three years lying in a horizontal position. Six or eight weeks before shipping they are set in racks as we see them here, necks down and shaken. ten or twelve times a day in order to send all sediment into the neck. When taken from the rack the cork is removed and the sediment blows out in lively fashion until checked by a temporary spring cork. An ingeniously devised apparatus makes it possible to insert through a tube a certain quantity of sirup made of sugar and old wine after which the bottle is given a final cork that is wired securely in place. The business done by an establishment like this is enormous in volume. France itself consumes immense quantities and now that wines are again legal in the United States, it is estimated that we alone will buy from nine to ten million dollars' worth in a year. Copyright by The Keystone View Company

Analyse du document

Le bas-relief Fête de Bacchus est sculpté dans la craie. Il date de 1882 selon la mention à l'angle droit du bas-relief. C'est l’œuvre de Gustave Navlet. Cela fait partie d'une série qui illustre plusieurs scènes de l'univers de Bacchus. (voir Bibliographie)

Bibliographie

https://calisphere.org/item/ark:/13030/kt196nc05f/

Etat de conservation

excellent

Support

Photographies collées sur carton

Dimensions

17,7 x 8,8

Info développement

Positif

Info couleur

Noir et Blanc

Propriétaire

M. Le Menn

Lieu de conservation

Pessac

Auteur de la numérisation

Catherine Carponsin-Martin

Créateur du dépôt

CLEM

Date de dépôt

Octobre 2022

Lot

LOT10 LE MENN


iptc (stereo)

Nom usuel

LM105

Auteur

George Lewis

Titre

Dans les caves de Champagne à Reims

Date de création

Le 22 octobre 1930

Légende

33297 In the Famous Wine Cellars of Reims, France.

Ville

Reims

Région

Grand Est

Pays

France

Fournisseur

CLEM - Archéovision

Auteur de la description

Chloé Bernard


Nom de l'objet: LM105

Date d'entrée de l'objet dans ArcheoGRID : 2024-12-05

Collection : LOT10 LE MENN