stereo
Titre
Dans les caves de Champagne à Reims
Datation
Le 22 octobre 1930
Datation min.
1930
Datation max.
1930
Commentaire datation
Datation fournie par les Archives de Californie (voir Bibliographie)
Auteur du cliché
George Lewis
Fonction
Photographe professionnel
Mention d’édition
Keystone View Compagny
Editeur
,
Numéro dans la série
406
Laboratoire photographique
Reims
Légende sur document
33297 In the Famous Wine Cellars of Reims, France.
Commentaire légende
Légende imprimée sous l'image de droite. Encre de couleur noire.
Lieu
Architecture
Personne photographiée
,
Milieu - Environnement
, ,
Objet manufacturé
, ,
Mention dans l'image
FETE de BACCHUS NAVLET 82
Texte au recto
A gauche, verticalement : Keystone View Compagny copyrighted made in U.S.A. Manufacturers Publishers A droite, verticalement : Meadville, Pa., New York, N. Y., Chicago, Ill., London, England. En haut, au centre : 406 Sous l'image de droite : 33297 In the Famous Wine Cellars of Reims, France.
Verso inscrit
oui
Texte au verso
33297 IN THE FAMOUS WINE CELLARS OF REIMS With the exception perhaps of the sculptured wall frieze of the Fete de Bacchus, this is a characteristic scene in any of the wine cellars of the champagne district in France, where thousands upon thousands of acres of soil are devoted to the culture of grapes. We are in the famous Veuve Pommery cellars at Reims, an establishment that is said to include ten miles of underground galleries excavated out of the native chalk rock. The wine in stock at any given time is about 13, 000,000 bottles with millions of gallons reserved in casks. In the Pommery cellars from four to seven hundred workmen are employed. Champagne undergoes a series of cleaning and refining processes before being bottled at all; then the bottles are kept about three years lying in a horizontal position. Six or eight weeks before shipping they are set in racks as we see them here, necks down and shaken. ten or twelve times a day in order to send all sediment into the neck. When taken from the rack the cork is removed and the sediment blows out in lively fashion until checked by a temporary spring cork. An ingeniously devised apparatus makes it possible to insert through a tube a certain quantity of sirup made of sugar and old wine after which the bottle is given a final cork that is wired securely in place. The business done by an establishment like this is enormous in volume. France itself consumes immense quantities and now that wines are again legal in the United States, it is estimated that we alone will buy from nine to ten million dollars' worth in a year. Copyright by The Keystone View Company
Analyse du document
Le bas-relief Fête de Bacchus est sculpté dans la craie. Il date de 1882 selon la mention à l'angle droit du bas-relief. C'est l’œuvre de Gustave Navlet. Cela fait partie d'une série qui illustre plusieurs scènes de l'univers de Bacchus. (voir Bibliographie)
Bibliographie
https://calisphere.org/item/ark:/13030/kt196nc05f/
Etat de conservation
excellent
Support
Photographies collées sur carton
Dimensions
17,7 x 8,8
Info développement
Positif
Info couleur
Noir et Blanc
Propriétaire
M. Le Menn
Lieu de conservation
Pessac
Auteur de la numérisation
Catherine Carponsin-Martin
Créateur du dépôt
CLEM
Date de dépôt
Octobre 2022
Lot
LOT10 LE MENN
iptc (stereo)
Nom usuel
LM105
Auteur
George Lewis
Titre
Dans les caves de Champagne à Reims
Date de création
Le 22 octobre 1930
Légende
33297 In the Famous Wine Cellars of Reims, France.
Ville
Reims
Région
Grand Est
Pays
France
Fournisseur
CLEM - Archéovision
Auteur de la description
Chloé Bernard
Nom de l'objet: LM105
Date d'entrée de l'objet dans ArcheoGRID : 2024-12-05
Collection : LOT10 LE MENN